menu
Word Lid
Tussenkomst wijziging Meerjarenplanning

Tussenkomst tijdens de gemeenteraad van 24/11/2020 naar aanleiding van de gewijzigde meerjarenplanning.

Geachte Voorzitter, burgemeester, college, collega’s,

Ik had gehoopt dat de Coronacrisis het gemeentebestuur een beetje zou nopen tot wat voorzichtigheid. Helaas, De gemeentebelangen vervallen weer in hun oude ziekte, die hen doet te denken dat ze veel moeten realiseren om de burger te plezieren. Als ik even oud gemeenteraadslid Fons Dhollander mag citeren: “Ze moeten niets doen als goed besturen.” Maar men ziet het blijkbaar weer groots.

Een polyvalente zaal had men al beloofd bij de verkiezingen. Nu noemt men het “Het realiseren van een centrumontwikkeling”. Naast de polyvalente zaal komt er nog een nieuwe bibliotheek en een parking. En ook de omgeving wordt aangepakt.

Hoe gaan we dat financieren? Stekene heeft al een hoge schuld en hoge belastingen. Bovendien verwachten we de volgende jaren minder inkomsten uit de personenbelastingen en uit het gemeentefonds. Er is dus weinig ruimte. Wat doet een huisvrouw als er weinig financiële ruimte is? Zij zet de tering naar de nering. Wat doen de Gemeentebelangen? Ze komen met financiële trucen. De socialisten zitten hier wel niet meer in de gemeenteraad, maar hun trucen vinden toch hun weg in het bestuur.

De rechtse journalist en columnist Paul Beliën schreef eens dat elk politicus vroeg of laat links eindigt. En inderdaad, de tijd dat onze burgemeester een belastingvermindering voorstelde van 6 naar 4% dateert ook al van in de tijd dat hij niet in het bestuur zat. Het is ook niet de eerste keer dat men met trucen afkomt. Enkele jaren geleden zou men thesauriebewijzen invoeren in plaats van leningen. Dat is toen niet doorgegaan, maar alleen omdat de wetgeving veranderde, waardoor de achterpoort weg was.

Men gaat het project dus financieren met een publiek- private samenwerking. Dat heeft als voordeel dat de investering uit de meerjarenplanning blijft.

Iedereen weet natuurlijk dat er uiteindelijk toch moet betaald worden, en wellicht ook wel méér dan bij een gewone lening, maar dat is dus maar voor het jaar 2025. Tot zolang blijven de kosten uit de meerjarenplanning.

De [kosten van de] schulden, plus de erfpacht, zullen dan, zoals het er nu uitziet, méér dan € 140 euro per inwoner bedragen. Dat zal dan méér zijn dan het gemiddelde van alle Vlaamse steden en gemeenten en 65% méér dan de Belfius Cluster met gelijkaardige gemeenten.

Ik dank u.

Koen De Cock
Gemeenteraadslid

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF