menu
Word Lid
Over het Stekense Klimaatplan

Hieronder mijn tussenkomst tijdens de gemeenteraad van 27/09/2022 over het Stekense - of Wase - klimaatplan dat niet het minste effect gaat hebben op klimaat, noch het beleid dat men beweert te voeren. Het is enkel een geloofsbelijdenis aan het populaire politieke beleid dat op alle niveaus gevoerd wordt en dat nefast is voor het welzijn van de bevolking.

Koen De Cock
Gemeenteraadslid


Beste Voorzitter, Burgemeester, College, Collega’s,

Er komt een existentiële crisis. Daar ben ik stilaan van overtuigd.

Die crisis bestaat uit waanzinnige maatregelen tegen een denkbeeldige bedreiging. Al 30 jaar lang worden we om de oren geslagen met voorspellingen over het klimaat die keer op keer langs geen kanten bleken te kloppen. Twintig jaar geleden had de kust al zowat tot hier moeten komen.

De remedie die men voorstelt is vele malen erger dan wat men redelijk kan verwachten als het ergste scenario.

Men pleegt economisch zelfmoord zodat er geen geld meer zal zijn voor maatregelen tegen de eventuele gevolgen van wat men voorspelt. Maar vandaag weet men niet eens zeker welke de gevolgen gaan zijn. Of hoe groot die gaan zijn.

Het effect van die maatregelen kent men vandaag ook niet. Goed mogelijk dat dit amper een effect gaat hebben op de temperatuur in 2050. Wat een hoogmoed, te denken dat men de temperatuur van de wereld kan aanpassen!

De waanzin van de voorbije 30 jaar heeft ons de energiecrisis van vandaag opgeleverd.

Maar dit was allemaal nog niet waanzinnig genoeg. Onze voedselproductie moet er nu ook aan, zodat we ook voor ons voedsel volledig van het buitenland afhankelijk zullen zijn.

Dus over dit plan…

Sympathiek hee: zo een tegeltuintje. Of een groendak.

Dat dient om overstromingen tegen te gaan, méér regenwater te laten indringen en afkoeling.

Alleen heb ik die twee vroeger al eens tegengekomen. Ik herinner mij het stopzetten van de subsidies voor groendaken. Dat is al enige jaren geleden…

Die tegeltuintjes worden nog wel aangemoedigd. Uiteraard, het kost niets.

De Vlaamse regering was ook wel al bezig hiermee door middel van de betonstop.

En met het afkoppelen van dakgoten. Dat is hier onlangs nog op de gemeenteraad geweest.

Heel dit plan is een opsomming van ideetjes allerhande. Alles wat erin staat heeft ooit wel eens de revue gepasseerd. Het lijkt wel knip en plakwerk van oude plannen.

De dorpen en steden moeten afgekoeld worden tegen de hitte. Daarvoor moeten de daken wit worden in plaats van zwart en moet er voldoende ventilatie zijn om af te koelen. Afkoelen. Net nu de winter eraan komt. Het is te hopen dat de winter niet te streng gaat zijn. Het aantal doden door de kou is twintig keer hoger dan het aantal doden door oververhitting. Het lijkt mij beter de ventilatie in het dorp te beperken, zodat we een warmer eilandje creëren.

De Landbouw moet minder stikstof uitstoten. Op die boodschap zaten de boeren allicht te wachten…. Ze hebben nog niet genoeg miserie met de stikstof plannen van de Vlaamse Regering.

Over die stikstof: grote realisatie van de vorige eeuw is dat er in de wereld nog nauwelijks honger is. Behalve daar waar het door oorlog MOEDWILLIG is gecreëerd. Dat komt doordat we kunstmest maken, met stikstof uit de lucht. Ja dat kost véél energie, dus daar is een serieus nadeel aan, ge gaat mij dit niet horen ontkennen. Maar het alternatief? Een verstandig mens gaat DIE klok toch niet terugdraaien?! Maar helaas, ze is al terug gedraaid. Vele producenten zijn al gestopt en anderen produceren nog een fractie.

Mag het ook eens over het milieu gaan? Intensieve landbouw en veeteelt is misschien niet zo mooi, en daar zijn heus wel problemen mee. Maar je heb veel minder plaats nodig. Plaats die kan gaan naar méér natuur. Bovendien kan men dan concurreren met de wereldmarkt, zodat er minder ingevoerd moet worden. En Lokale productie, dat was toch ook een doelstelling?

Er moeten zoveel zonnepanelen bijkomen. Wel ja, laten we alle daken van Stekene vol leggen. Behalve dan die groendaken. Maar ook en alstublieft: geen parken met zonnepanelen. Dat zijn woestijnen met amper leven. Die oppervlakte kan véél beter naar natuur gaan.

Ergens wordt er geschreven over de mooie natuur in het Waasland. Jammer dat al die mooie natuur moet ontsiert worden door bijkomende windmolens. Ik hoef die windmolens niet. Méér dan een vierkante km natuur per windmolen die verloren gaat. OK voor industriegebieden of havens, hoewel, misschien zijn er wel liefhebbers van watervogels of trekvleermuizen die bezwaar zullen aantekenen. Voor de energie hoeven die windmolens ook niet. Vandaag halen we amper anderhalve procent van onze energie uit wind. Wie zegt dat die 11 windmolens per jaar die er in de regio moeten bijkomen voldoende gaan zijn, die zwanst.

Het elektrificeren van het wagenpark? Met de huidige elektriciteitsprijzen vrees ik dat het enthousiasme wel wat getemperd is. Natuurlijk niet voor de welstellenden die hun vroomheid en conformiteit willen etaleren. Maar bij de gewone man? Allee kom, wie van hen gaat twee of drie keer zoveel betalen voor een wagen om zich daarna blauw te betalen aan elektriciteit?

Tot slot, voorzitter, voor u mij de mond snoert… Willen we het milieu en bij uitbreiding de planeet helpen, dan moeten we zorgen voor WELVAART. Iemand die niet weet wat hij morgen gaat eten die is niet met het milieu bezig. Iemand die kou heeft, die denkt niet aan het bos waar hij een boom kapt. Dat wist natuurlijk iedereen al, maar blijkbaar moet dat toch nog eens gezegd worden. Deze maatregelen vernietigen de welvaart.

Vandaar dus, Mr de voorzitter, waarde collega’s, beveel ik ten stelligste aan om te stoppen met deze onzin. Ik stem tegen.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF