menu
Word Lid
Lokaal Energie- en Klimaatpakt 2.0

Dit nieuwe klimaatpact "LEKP 2.0" van de Vlaamse regering werd goedgekeurd op de gemeenteraad van 25/10/2022.
Noteer dat de schepen, na jaren klimaatalarmisme, geen idee heeft hoe hij de energiebehoefte van bijvoorbeeld het gemeentehuis of de sporthal gaat aanpakken.

Hieronder mijn tussenkomst tijdens de gemeenteraad.

Hier zijn we dus weer met een klimaatplan…

Enfin, deze keer is het toch wat concreet wat ge gaat doen.

U engageert zich dus om bij de eigen gebouwen de CO2 uitstoot met 55% te verminderen. Wat gaat U daarvoor doen? Hoe gaat u dat realiseren in, bijvoorbeeld, het gemeentehuis en de sporthal ?

Dan gaat u in 4 werven de bevolking motiveren om te investeren in, ik noem er enkele:

  • 40 ha bos
  • 10km hagen
  • Collectief renoveren van 350 woningen, waarvan 175 CO2 vrij.
  • 20 toegangspunten voor elektrische deelwagens
  • 300 laadpunten voor elektrische wagens

Dat verwacht ge dus van de Stekense bevolking. [Tegen 2030].

De Vlaamse regering voorziet wel wat collectieve subsidies bovenop de andere subsidies en ze betalen ook coaches allerhande. Die coaches zullen hier en daar allemaal wel wat helpen, maar met excuses aan het adres van die coaches, als je de energiefactuur van het gemeentehuis met 55% wil verminderen, dan heb je allicht een architect nodig én een verwarmingsspecialist. Hetzelfde over die subsidies. Dat zal hier en daar wel iets gemakkelijker maken, maar ik geloof niet dit fundamenteel iets gaat veranderen aan de beslissingen om te investeren of niet.

Wat de overheid moet doen is zorgen voor goedkope energie. Dat is noodzakelijk voor economische groei en welvaart. Dat zal ook ten goede komen aan de lagere inkomensklassen. Meer welvaart betekent ook dat er méér geld is voor investeringen in isolatie of voor zonnepanelen. Welvarende mensen hebben méér aandacht voor hun omgeving en zullen méér groen aanplanten en misschien wel een bos aanplanten.

Het beleid van de Vlaamse regering doet het omgekeerde. Méér overheidsbemoeienissen, méér overheidsuitgaven en vooral: duurdere energie. Want denk toch eens na: Wat gaat het resultaat zijn van een taks shift van fossiel naar elektriciteit? Er is nu al te weinig elektriciteit, dus zal elektriciteit duurder worden. En waar gaat die bijkomende elektriciteit vandaan komen? Die kan alléén maar uit gas komen, want alle andere elektriciteit is op. En dus zal gas op zijn beurt duurder worden.

Duurdere energie betekent minder welvaart, minder aandacht voor de omgeving, minder geld voor duurzame investeringen, enz.…

Als wij binnen afzienbare tijd allemaal op elektriciteit willen gaan rijden, dan hebben we dubbel zoveel elektriciteit nodig dan vandaag. Dan spreek ik alléén over personenwagens, niet over vrachtwagens.

Als wij binnen afzienbare tijd allemaal met elektriciteit gaan verwarmen, dan hebben we nog eens dubbel zoveel elektriciteit nodig dan vandaag.

Voor de gezinnen alléén hebben we dus al drie keer zoveel elektriciteit nodig dan vandaag. In de plaats van te beginnen investeren gaan we onze capaciteit halveren.

Voor de dromers van hernieuwbare energie wil ik nog eens herhalen dat vandaag nog niet eens twee procent van onze energiebehoefte uit wind en zon komt. Als ge mij niet gelooft: kijk eens op de website van de Europese commissie (*). En daarvoor hebben we al miljarden geïnvesteerd.

De andere zogenaamd hernieuwbare energie komt voor het overgrote deel uit biomassa. Dat is slechter dan kolen. Door minder efficiënte verbranding moet je méér stoken, krijg je méér fijn stof en méér schadelijke stoffen in de atmosfeer. Naast CO2, uiteraard. Bovendien komt die biomassa helemaal niet van duurzame plantages, maar meestal van oerbossen die gekapt worden. Al die hout- en pellet kachels in privé woningen worden méégeteld in dit onzalige systeem. Mijn echtgenote, met haar zwakke longen voelt het als ze voorbij een huis gaat waar op hout gestookt wordt. En zij is niet alléén.

Met de huidige energieprijzen hoeft het natuurlijk niet te verbazen dat houtstoven populair zijn. Ze zijn ‘t schijnt nog nauwelijks te vinden. Ik ben eens benieuwd hoeveel bomen ge daardoor extra gaat moeten aanplanten om aan uw quotum van één boom per inwoner te komen.

Het gemeentebestuur zal dit natuurlijk wel ondertekenen, want ge krijgt éénmalig 22 M€ en nog wat gedetacheerd personeel, maar dit is een doodlopende straat. Ik dank u voor uw aandacht.

Koen De Cock
Gemeenteraadslid.

(*)Link naar data. Het zou voor zich moeten spreken, maar helaas moet je zelf cijfers combineren en goed kijken wat de cijfers juist willen zeggen. Zo spreekt men soms bijvoorbeeld over 20% van onze energie hernieuwbaar, maar dan heeft men het alléén over elektriciteit. Om het aandeel energie uit wind en zon te kennen moet je het aandeel zon/wind in elektriciteit verrekenen met het aandeel elektriciteit in de totale energiemix. In de totale energiemix vind je wel een rubriek "renewables" maar dat is zoals gezegd voor ons land voornamelijk biomassa. Wij hebben geen afdammingen voor hydro-elektriciteit, wat in sommige landen wel een belangrijke bron is.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF